Kwas foliowy

From
Jump to: navigation, search

Definicja

Terminem kwas foliowy określamy całą grupę organicznych związków chemicznych, występującą w postaci folianów, znanych również jako witamina B9. Odgrywa on znaczną rolę w zapobieganiu powstawania wad układu nerwowego u dzieci, jest jednak szkodliwy w zbyt dużych ilościach. Foliany są witaminami, które są niezbędne do prawidłowego naszego organizmu. Znajdziemy je w niewielkich ilościach w większości produktów roślinnych: szpinaku, sałacie, kapuście, brokule, szparagu, kalafiorze, brukselce, oraz w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, buraku, słoneczniku, orzechach, drożdżach piwowarskich, wątrobie, żółtku jaja, pszenicy, pomarańczach, bananach i awokado. Obecnie znajdziemy je także w syntetycznych suplementach diety, właśnie pod nazwą kwas foliowy.

Stosowanie

Kwas foliowy pierwotnie znany był przede wszystkim jako suplement diety dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko. Dawka 400 μg dziennie jest niezbędna do zapobiegania powstawaniu wad układu nerwowego, które spowodowane są niewystarczającym poziomem folianów dostarczanych płodowi w czasie, gdy jest on tworzony. Ponadto niedobór kwasu foliowego prowadzi do: - zahamowania wzrostu i odbudowy komórek w organizmie, - niedokrwistości megaloblastycznej (mała ilość czerwonych krwinek we krwi), - uczucia przemęczenia i kłopotów z koncentracją, - stanów niepokoju, lęku, depresji, nadmiernej drażliwość, - bezsenności, roztargnienia, problemów z pamięcią, - zaburzeń trawienia i wchłaniania składników odżywczych, niedożywienia, biegunki, zmniejszonego apetytu, obniżonej masy ciała, - stanów zapalnych języka oraz błony śluzowej warg, bólów głowy, kołatania serca, przedwczesnej siwizny, - zahamowania wzrostu u dzieci i młodzieży.

Skutki uboczne

W przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, przyjmowanie zbyt dużych dawek kwasu foliowego prowadzi do działań niepożądanych. Chociaż jednorazowe spożycie dawki nawet tysiąckrotnie większej niż dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na ten związek nie spowoduje natychmiastowych szkód, to trwały narażenie na około 250% dziennej zalecanej dawki łączone jest z relatywnym wzrostem występowania nowotworów, zwłaszcza raka jelita w starszym wieku. Ponadto zwiększone dawki kwasu foliowego mogą powodować do: bezsenności, rozdrażnienia, depresji, zaburzeń żołądkowo-jelitowych, skórnych reakcji alergicznych (wysypka, zaczerwienienie, swędzenie), a w rzadkich przypadkach do skurczu oskrzeli. Ponadto nadmiar kwasu foliowego w czasie ciąży zwiększa ryzyko zachorowania dziecka na astmę.