Kozieradka

From
Jump to: navigation, search

Definicja[edit]

Nasiona i ekstrakt z kozieradki pochodzą z rośliny Trigonella foenum-graecum i były wykorzystywane do przeróżnych celów już w dawnych czasach. Kozieradka to zioło cieszące się dużą popularnością, zwłaszcza w regionach arabskich i w Indiach. Co ciekawe, suplementacja kozieradki może powodować zmianę zapachu ludzkich wydzielin, w tym moczu, który zacznie pachnieć jak syrop klonowy. Jest to spowodowane jednym z obecnych w kozieradce metabolitów.

Zastosowanie[edit]

Kozieradkę stosowano jako środek przeciwskaspowy, stymulujący apetyt czy mający działanie wykrztuśne. Sięgano po nią przy wysokim poziomie cholesterolu i do oczyszczania krwi. Te zastosowania czerpią z hinduskiej ayurvedy i w mniejszym stopniu, z tradycyjnej medycyny chińskiej. Co jest rzadko spotykane w tradycyjnej medycynie, kozieradka stosowana jest również jako przyprawa. Do innych tradycyjnych zastosowań nasion kozieradki należy wykorzystanie jej w piwie jako domowy środek na stany lękowe i poczucie beznadziei. Współcześnie kozieradka jest rośliną suplementowaną ze względu na właściwości podnoszące libido. Jedno z badań na przeprowadzonych na ludziach pokazało, że suplementacja kozieradki może podnieść poziom testosteronu, ale potrzebne są dalsze badania, ponieważ uzyskane do tej pory rezultaty były niejednoznaczne. Ponadto herbata z kozieradki zalecana jest kobietom po porodzie w celu zwiększenia wydzielania pokarmu. Chociaż dowody potwierdzające takie działanie są dość ograniczone, wydaje się, że jest ono skuteczne. Kozieradka wykazuje również działanie przeciwcukrzycowe. Najbardziej znanym związkiem zawartym w kozieradce jest 4-hydroksyizoleucyna, której zadaniem jest normowanie metabolizmu glukozy. Pozostałe związki działają korzystnie na poziom cukru we krwi.

Dawkowanie[edit]

Dawkowanie kozieradki zależy od celu suplementacji. Kobiety po porodzie, które chcą zwiększyć ilość produkowanego mleka, powinny zażywać około 500-1000 mg kozieradki dziennie. Mężczyźni, którzy chcą zwiększyć poziom testosteronu lub libido powinni przyjmować około 500-600 mg kozieradki dziennie, np. w środkach zawierających ją w swoim składzie.

Jak stosować[edit]

Kozieradka dawniej była spożywana głównie w postaci herbaty, a zatem wiele z jej aktywnych składników jest rozpuszczalna w wodzie. Nasiona kozieradki mają bardzo wszechstronne zastosowanie. Można je jeść, zaparzać w formie herbaty, zrobić z nich mąkę i upiec chleb, albo wytłoczyć z nich olej. Jedzenie nasion lub stosowanie mąki z kozieradki jest jednym z najefektywniejszych sposobów kontrolowania poziomu cukru we krwi za pomocą tej rośliny. Doustna dawka około 2-5 g ziaren kozieradki pomaga regulować poziom glukozy we krwi osobom zmagającym się z cukrzycą.