Kapsaicyna

From
Jump to: navigation, search

Kapsaicynę znajdziemy w różnych rodzajach ostrej papryki, takiej jak pieprz cayenne, którym nadaje ona charakterystyczny, pikantny smak. Ostrą paprykę możemy spożywać na surowo lub po obróbce termicznej oraz jako wysuszony proszek, który stanowi idealny dodatek do potraw czy drinków. Kapsaicyna dostępna jest również w postaci suplementów diety i w kremach, które aplikujemy na skórę.

ZASTOSOWANIE

Spożywanie ostrej papryki lub suplementów z kapsaicyną korzystnie wpływa na trawienie, poprzez zwiększenie płynów trawiennych w żołądku oraz zwalczanie bakterii, które powodują infekcje. Pomocna jest również w przypadku biegunek wywołanych infekcją bakteryjną. Kapsaicyna działa jak antyoksydant i pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami. Ponadto rozcieńcza śluz i pomaga pozbyć się go z płuc. Wzmacnia tkanki płuc i pomaga zapobiegać rozedmie. Czysta kapsaicyna jest silnie toksyczna, dlatego w medycynie stosuje się ją w postaci kremów, maści czy plastrów do użytku zewnętrznego. Pomaga na ból poprzez stymulację, a następnie zmniejszenie intensywności sygnałów bólu w ciele. Uważa się, że aktywuje uwalnianie substancji, które odpowiedzialne są za komunikowanie bólu pomiędzy nerwami w rdzeniu kręgowym i innych częściach ciała. Jest pomocna w przypadku m.in. bólów pooperacyjnych, neuropatii cukrzycowej, nerwobólach, klasterowych bólach głowy, problemach ze stawami, łuszczycy, a także ranach jamy ustnej spowodowanych chemioterapią czy naświetlaniami. Stosuje się ją jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie.

Kapsaicynę wykorzystuje się także jako składnik gazu pieprzowego.

PRZECIWWSKAZANIA

Kapsaicyna jest w miarę bezpieczna, jednak jeśli nie jesteśmy do niej przyzwyczajeni, powinniśmy zacząć od niewielkiej ilości, którą z czasem zaczniemy stopniowo zwiększać, wraz z rosnącą tolerancją naszego organizmu. Ponadto w niektórych przypadkach może wywołać reakcję alergiczną. Nie powinny zażywać jej osoby o wysokim ciśnieniu krwi. Spożycie bardzo dużej dawki kapsaicyny może powodować powstanie wrzodów, ale jest to rzadko spotykany przypadek, ponieważ niewiele osób jest w stanie przyjąć aż tak dużą jej ilość. Należy unikać kontaktu kapsaicyny z oczami i innymi wilgotnymi błonami śluzowymi. Dokładne umycie rąk mydłem zapobiegnie przypadkowemu dostaniu się kapsaicyny do oka, nosa czy ust.